Sunday, January 10, 2010

Más tanácsok és elvek (124-127)


124.Önmagunkban keresni Istent annyit tesz, mint Isten kedvéért meglenni minden vigasztalás nélkül. Hajlamosnak lenni arra, hogy mindenben a legkellemetlenebbet válasszuk mind az isteni, mind a világi dolgok terén: ez az istenszeretet.
125.Arról lehet megismerni, vajon amúgy igazában szereti-e a lélek Istent, hogy semmivel sem elégszik meg, ami kevesebb Istennél.
126.A hajzat, amelyet gyakran fésülnek, fényes és akárhányszor csak fésülni akarják, könnyen fésülhető. Hasonló képpen a lélek is mely gyakran vizsgálja gondolatait, szavait és cselekedeteit -melyek az ő hajszálai- és minden dolgát Isten iránti szeretetből végzi, nagyon fényes hajzattal fog bírni. A Jegyes majd nézi kedvesének nyakát; az el fogja őt ragadtatni; meg fogja őt sebezni kedvesének egyik szeme, vagyis a tiszta szándék, mellyel minden dolgát végzi.
127.A hajat a fej tetejétől kezdve lefelé kell fésülni, ha azt akarjuk, hogy fényes legyen; hasonlóképpen minden cselekedetünket a legmagasabbról, vagyis Isten szeretetéből kell kezdenünk, ha azt akarjuk, hogy tiszta legyen és fényes.

No comments: