Wednesday, August 19, 2009

A tökéletesség elnyerésére négy tanács (4)

A TÖKÉLETESSÉG ELNYERÉSÉRE VONATKOZÓ NÉGY TANÁCS

EGY SZERZETES SZÁMÁRA (4)



A negyedik tanács:

A magányra vonatkozik ez a negyedik tanács, s hogy ezt megfoghassa, úgy kell tekintenie ezen a világnak valamennyi dolgát, mintha ez már elmúlott volna, s azért, ha már nem kerülheti el, hogy velük foglalkozzék, akkor tegye ezt a ragaszkodásnak akkora hiányával, mintha már nem is léteznének.

Az odakinti dolgokkal pedig egyáltalában ne törődjék, mert hiszen az Úristen kimentette önt közülük és elfeledtette őket önnel. Ha valami ügyet egy harmadik személy által tud elintézni, akkor ne intézze személyesen, mert nagyon nagy szüksége van erre (az elvonulásra). Ne akarjon senkit látni, s ne akarja, hogy önt bárki is lássa. Azt pedig jegyezze meg nagyon jól, hogy ha az Úristen már minden világi hivőtől szigorúan számon kér minden fölösleges szót, mennyivel inkább teszi ezt meg egy szerzetessel, tekintve, hogy az Istennek szentelte egész életét és minden munkáját! Mily szigorúan fogja számon kérni mindenegyes szavát az utolsó ítélet napján!

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy ne végezze a reá bízott hivatal kötelmeit és bármi mást, amit megparancsolnak, az ahhoz szükséges lehető legnagyobb buzgalommal, hanem csak azt, hogy ne keveredjék abba hiba, mert azt nem kívánja sem Isten, sem az elöljáró iránti engedelmesség. Azért is igyekezzék mindig belső imába merülve maradni, s a testi munka folyamán ne hagyja azt abba. Akár egyék, akár igyék, akár világiakkal beszéljen és tárgyaljon, vagy akármi más dolgot is kelljen végeznie, tegye azt a mindenkor Istenre irányuló vágyodással és szívében feléje lángoló szeretettel, mert ez rendkivül fontos a belső magány szempontjából. ez utóbbi ugyanis megköveteli, hogy ne engedjük lelkünket rajtafeledkezni bármely, nem Istenre irányuló gondolaton, ellenben feledkezzünk meg mindazon egyéb dolgokról, amelyek vannak és múlnak ezen a nyomorúságos, rövid életnek folyamán. Ne akarjon tudni semmi mást, mint azt, hogy miképpen szolgálhatna jobban Istennek és hogyan tarthatná meg lelkiismeretesebben szerzetének szabályait.

Ha Kedvességed ezt a négy dolgot pontosan megtartja, akkor rövid időn belül tökéletes lesz, mert ezek egymást támogatják. Ellenben, hacsak az egyiket is elhanyagolja, akkor mindazt, amit a többi révén szerezni találna, ezen egynek a hiánya miatt elvesztené.

No comments: