Monday, July 20, 2009

Elővigyázati szabályok a veasi nővérek számára (1)


LOBOGÓ ISTENSZERETET

KERESZTES SZENT JÁNOS

kisebb művei

Az 1914-I toledói kiadás után spanyol eredetiből fordította Páter Ernő a Sancta Theresia kármelita


I. ELŐVIGYÁZATI SZABÁLYOK A VEASI NŐVÉREK SZÁMÁRA

melyeket állandóan szem előtt kell tartani annak, aki igazi szerzetes akar lenni és rövid idő alatt el akar jutni a tökéletességre.

Ha a szerzetes rövid idő alatt óhajt eljutni a szent összeszedettségre, a belső csendre, a szellemi nincstelenségre és a lelki szegénységre, gyakorolja a következő elveket, melyek által lelke eléri az Istennel való egyesülést, megszabadul a világ valamennyi teremtményének akadályozó hatásától, megállja a helyét az ördög minden ravaszkodásával és cselvetésével szemben, sőt megszabadul még önmagától is. Így azután, feltéve, hogy teljesíti mindazt, amire állása kötelezi, még a rendesnél nem nagyobb igyekezettel és minden különösebb fáradság nélkül, gyorsan fog az illető a nagy tökéletesség felé haladni, együttesen fogja az erényeket megszerezni. és el fogja érni a szent lelki béke állapotát.

Ezekre vonatkozólag mindenekelőtt azt kell megjegyezni, hogy minden lelki veszedelem a léleknek ellenségeitől származik, ezek pedig a következők: a világ, az ördög és a test. A világ a legkevésbé félelmetes ellenség. Az ördögöt nehéz megérteni. A test valamennyi között a legszívósabb s támadásai addig tartanak, amíg csak él bennük a régi ember.

Hogy az ember ezek közül legyőzzön egyet, le kell győznie mindhármat. Ha legyengül az egyik, legyengül mind a három. Ha pedig legyőztük mind a hármat, akkor a lélekre nem vár további küzdelem.

No comments: