Thursday, July 23, 2009

Elővigyázati szabályok a veasi nővérek számára (3)


AZ ÖRDÖG ELLEN

Három szabályhoz kell magát tartani annak, aki a tökéletességre törekszik, ha meg akar szabadulni második ellenségétől, az ördögtől. Erre vonatkozólag meg kell jegyeznünk, hogy az ördögnek sokféle furfangja között, melyekkel igyekszik befonni a lelki embereket, a legközönségesebb az, hogy nem a rosszat, hanem valami jót ajánl nekik. Azt ugyanis már tudja, hogy ha valami rosszra akarná őket csábítani, nem kerülnének horogra. Éppen ezért nagyon óvatosnak kell lenned minden olyannal szemben, ami a jónak látszatával bír, főleg olyan esetekben, amikor nincs szó engedelmességről. E tekintetben akkor jársz jól és akkor találod el a helyes utat, ha kikéred az arra illetékesnek tanácsát.

Az első szabály

Az első szabály az legyen, hogy hivatalbeli kötelmeiden kívül ne tégy semmit, bármennyire jónak és szeretettel teljesnek lássék is, ha csak nem parancsolják. Ne tégy ilyesmit sem magadnak, sem másnak, sem házbelimek, sem kívülállónak, érdemet szerzesz ily módon és biztonságot. Megmenekülsz a birtoklástól, elkerülöd az ördögöt és akkora károkat, hogy fogalmad sincs róluk, amelyekre vonatkozólag az Úr számadást követelne tőled annak idején. Ha pedig ezt nem tartod meg, éspedig mind a csekélységben, mind a fontos dolgokban, nem kerülöd el, hogy az ördög olykor kissé, olykor nagyon rá ne szedjen. Sőt, még ha nem is követnél el mást, mint azt, hogy nem mindenben jársz el az engedelmesség szerint, máris bűnös tévedésbe esel, mert Isten inkább akar engedelmességet, mint áldozatokat. Márpedig a szerzetesnek cselekedetei nem az ő, hanem az elöljáró birtokai, s ha azokat elvonja attól, akkor mint lopottakról kell róluk számot adnia.

A második szabály

A második szabály az, hogy elöljáródra, akármilyen ember legyen is, sohase tekints másképp, mint magára Istenre, mivelhogy annak helyettese. Azt pedig jegyezd meg, hogy az ördög, mint aki esküdt ellensége az alázatosságnak, ebbe a dologba nagyonis gyakran belenyúl. Ha ily módon tekinted elöljáródat, sokat nyersz és nagyot haladsz, míg ha nem teszed, nagy lesz a veszteséged és a károd. Azért nagyon vigyázz, hogy ne tekintsd sem természetét, sem eljárásmódját, sem terveit, sem pedig egyéb viselkedését, mert különben odajuthatsz, hogy az isteni engedelmesség helyett pusztán emberit gyakorolsz, ami mérhetetlen lelki kár volna. Akkor csupán az elöljáróban látható tulajdonságok indítanának tevésre vagy nem tevésre, nem pedig a láthatatlan Isten, akinek ő alatta szolgálsz. Akkor a te engedelmességed értéktelen lesz és annál gyümölcstelenebb, amennyivel inkább búsulsz az elöljárónak kellemetlen természete miatt, vagy pedig örülsz a jóságának. Mert arról az egyről biztosítlak, hogy az ilyen külsőségekre való figyelés révén, az ördög rengeteg sok szerzetesnek teszi tönkre a tökéletességre való törekvését. Az ő engedelmességük édeskeveset ér Isten szemében, tekintve, hogy azt ezekhez a dolgokhoz kötik. Ha ebben a pontban nem veszesz magadon erőt; ha nem jutsz odáig, hogy ami a te érzelmeidet illeti, neked tökéletesen mindegy, vajon ez-e az elöljáród vagy az a másik, sohasem lesz belőled lelki ember s nem is fogod jól megtartani a fogadalmaidat.

A harmadik szabály

A harmadik, egyenesen az ördög ellen irányuló szabály az, hogy szíved mélyén igyekezzél mindig megalázkodni mind gondolataidban, mind szavaidban és cselekedeteidben; hogy úgy tudj örülni a mások javának, mintha a tiédről lenne szó; hogy egész őszintén kívánd, hogy őket minden tekintetben elédbe helyezzék. Ilymódon fogod legyőzni a rosszat jóval, messze űzöd magadtól az ördögöt és örvendeni fogsz szívedben. Ezt az elvet pedig igyekezzél éppen azokkal szemben gyakorolni, akik legkevésbé rokonszenvesek előtted. Azt pedig tudd meg, hogy ha ezeket nem gyakorolod így, sohasem jutsz el az igazi szeretet színvonalára, sőt nem is fogsz feléje haladni. Vedd mindig szívesebben, hogy valamennyien téged oktassanak, mintsem hogy te oktass valakit, még akár olyant is, aki valamennyinél együgyübb.

No comments: