Tuesday, July 28, 2009

Elővigyázati szabályok a veasi nővérek számára (4)


A TEST ELLEN


Három további szabályt kell megtartania annak, aki le akarja győzni önmagát és az ő harmadik ellenségét, az érzékiségét.


Az első szabály


Legelsősorban azt kell belátnod, hogy nem másért jöttél a zárdába, mint azért, hogy mindenki reád utazzék és alkalmat adjon neked a türelem gyakorlására. Ha tehát meg akarsz szabadulni a tökéletlenségektől és lelki zavaroktól, amelyeknek forrása az egyes szerzetesek természete és a velük való érintkezés, és ha minden előforduló esetből hasznot akarsz húzni, akkor erőltesd magadra azt a felfogást, hogy a zárda lakói mind mesteremberek (aminthogy valóban azok is), akiknek az a feladatuk, hogy belőled faragjanak valamit. Egyeseknek az a kötelességük, hogy ezt a nyelvükkel tegyék, mások cselekedeteikkel, ismét mások pedig ellened irányuló gondolataikkal. Neked tehát úgy kell viselkedned, amint teszi a szobor azzal szemben, aki azt faragja, aki festi és aki aranyozza. Mert ha ezt a szabályt nem tartod meg, nem leszel képes legyőzni érzékiségedet és érzékenységedet; nem fogod magad feltalálni a zárdában szerzetestársaid körében; nem éred el a szent lelki békét és nem kerülsz el sok bukást és bajt.


A második szabály


A második szabály az, hogy pusztán azért, mert valamely dologhoz nincs kedved, vagy nem találsz élvezetet, ne mulaszd el megtenni, föltéve, hogy Isten szolgálatára irányul. Azonban ne is tedd meg pusztán azért, mert kedved van hozzá és élvezetet találsz benne, hanem az ilyeneket is éppen úgy végezd el, mint a kellemetleneket. E nélkül ugyanis lehetetlenség állhatatosságra szert tenni és legyőzni gyöngeségedet.


A harmadik szabály


A harmadik szabály az, hogy a különböző teendőkben a lelki embernek sohasem szabad néznie, hogy mi kellemes bennük, s nem is szabad ahhoz ragaszkodnia, sem pusztán kellemes voltuk miatt végeznie. Sőt ellenkezőleg, azt kell bennük keresni és szívesen vállalnia, ami fáradságos és kellemetlen. Ezzel tesszük rá a féket az érzékiségre. Ha másképp jársz el, nem ölöd ki magadból az önszeretet és nem nyered el az istenszeretet.

No comments: